Jooga hoitaa monipuolisesti kehoa ja mieltä

Joogan harjoittaminen on levinnyt viime vuosina kaiken kansan pariin. Tämä trendikäs laji löytyy joogasalien lisäksi myös monien liikuntakeskusten tarjonnasta sekä kansalaisopistojen suosikkikurssien joukosta. Tuhansia vuosia vanhasta, Intiasta lähtöisin olevasta kehon ja mielen yhdistävästä harjoituksesta on tullut useimmille tuttu ja yhä uusia harrastajia puoleensa vetävä liikuntamuoto. Tarjolla olevien joogalajien kirjo on kasvanut ja monipuolistunut. Näistä jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivan. Mihin joogan kasvava suosio sitten perustuu, ja mitä erilaisia terveyshyötyjä sen harrastajat tavoittelevat?

Joogaa on voinut harrastaa Suomessakin jo vuosikymmeniä, mutta kysyntää sille on syntynyt erityisesti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Tämä kertoo omaa tarinaansa ajan hengestä, kiireestä ja hektisyydestä, joille ihmiset etsivät vastapainoa. On muodostunut uudenlainen tilaus liikuntamuodolle, joka auttaa käsittelemään ja nollaamaan niitä paineita, joiden keskellä nykyihminen elää. Kun elämä on muutenkin suorituspaineiden täyttämää, harrastuksista etsitään nyt vapautumista suorittamisesta ja kilpailuhenkisyydestä. Jooga tarjoaa välineitä juuri tähän. Jooga tarjoaa toimivan yhdistelmän kehollisia harjoituksia, joita tehdessä myös mieli rauhoittuu.

Joogan vaikutuksia fyysiseen hyvinvointiin

Joogan parhaiten tunnettuja terveysvaikutuksia fyysiseen kehoon ovat etenkin kehon liikkuvuuden ja notkeuden lisääntyminen. Elastinen keho ja liikkuvat nikamat edistävät optimaalista veren- ja imunesteiden kiertoa kehossa. Se, että niveliä ja nikamia aktivoidaan, on hyödyllistä muun muassa selän hyvinvoinnille. Selän liikkuvuus, joustavuus ja lihaskunto auttavat ehkäisemään kehon rappeutumista ja vanhenemista. Säännöllinen joogan harjoittaminen merkitsee hyvin huollettua kehoa, jolloin erilaiset jumit ja kiputilat vähenevät. Näin esimerkiksi tarve hierojakäynneille voi jäädä kokonaan pois.

Joogaharrastus vaikuttaa monien muiden liikuntalajien tapaan myönteisesti hormonien toimintaan ja veriarvoihin, kuten kolesterolitasoon ja sokeriarvoihin. Sykettä nostavat jooga-asanat ja joogan lajit vaikuttavat erityisen myönteisesti sydämen ja verisuonten hyvinvointiin. Oman kehon painolla harjoitellessa lihakset ja luusto vahvistuvat. Tämä ehkäisee tuki- ja liikuntaelinten sairauksia kuten osteoporoosia. Joogaharjoituksessa on aina läsnä kehon harjoittamisen lisäksi myös hengitys ja mieli. Jooga auttaa lisäämään kehon vastustuskykyä. Harjoittelun tarkoitus on vahvistaa ja energisoida, ei kuluttaa voimavaroja tai rasittaa kehoa.

Joogan hyötyjä painonhallintaan

Joogan säännöllinen harjoittaminen stimuloi ruuansulatusta ja aineenvaihduntaa. Tämä luonnollisesti auttaa pudottamaan painoa tai pitämään sen normaalilukemissa. Tietyt liikesarjat eli asanat kohdistuvat erityisesti ruuansulatuselimistöön aktivoiden sitä ja poistaen turvotusta vatsan alueelta. Syvät vatsaa liikuttavat hengitykset laittavat ruuansulatuksen liikkeelle ja tukevat kuonan poistumista elimistöstä. Runsaasti joogaa harrastavilla syttyy usein kiinnostus joogiseen elämäntapaan liittyvään kasvispainotteiseen ruokavalioon. Joogien suosimat tuoreet, vähän prosessoidut ja hyvin sulavat raaka-aineet ruokavaliossa tukevat terveyttä ja painonhallintaa harjoituksen rinnalla.

Joogan harjoittaminen lisää myös energian kulutusta harjoituksen aikana sekä sen jälkeen lihasten kehittyessä ja energiatasojen noustessa. Joogalajista riippuen osa harjoituksista kuluttaa enemmän energiaa, kun taas toiset tähtäävät kohdennetummin kehon rentoutumiseen, liikkuvuuden tai joustavuuden lisäämiseen. Painonhallinnan kannalta hyviä ovat dynaamiset harjoitussarjat, kuten aurinkotervehdykset, jotka nostavat sykettä ja harjoittavat monipuolisesti koko kehoa. Koska jooga laskee stressitasoja, vaikuttaa tämä myös painon kertymiseen. Stressaantuneella korostuvat erilaiset ruokaan liittyvät mielihalut, ja stressihormonien vaikutuksesta keho myös varastoi enemmän rasvaa ja nesteitä.

Jooga stressinhallinnan tukena

Jooga auttaa vähentämään stressin vaikutuksia niin kehoon kuin mieleen. Jooga alentaa todistetusti stressihormoni kortisolin pitoisuuksia elimistössä. Pitkittynyt stressi on monenlaisten vaivojen, sairastelujen ja uupumisen taustalla. Joogaharjoitus rentouttaa hermostoa ja mieltä auttaen siten vähentämään ja hallitsemaan stressin kielteisiä vaikutuksia. Tietoiset rentoutusharjoitukset, meditaatio ja kehon jännitystiloja purkavat lempeät venytykset rauhoittavat kehoa, vapauttavat luonnollisia mielihyvähormoneja sekä auttavat palautumaan kuormituksesta ja suorituskeskeisestä elämäntyylistä. Joogan avulla ihminen jaksaa paremmin ja pysyy terveenä paineidenkin alla.

Riittävä, syvä uni on elintärkeää jaksamisen ja terveyden kannalta. Stressaavina ajanjaksoina unen laatu kärsii helposti ja unettomuusongelmat lisääntyvät. Keho on jännittynyt eikä mielikään malta levätä. Tähän jooga on hyvä ja luonnollinen apukeino. Unen laatu paranee joogan ansiosta, sillä joogaharjoituksessa keho ja mieli pääsevät rentoutumaan tavoilla, jotka edistävät merkittävästi unen saantia sekä unen laatua. Hyvien yöunien jälkeen ihminen on jälleen levännyt ja energisempi. Riittävä uni virkistää myös aivot ja auttaa selviytymään töissä ja arjen kiireissä.

Tietoisuus ja henkinen kasvu

Joogaharjoitukset lisäävät läsnäolon ja keskittymisen kykyä. Jooga jos mikä antaa eväitä henkiseen kasvuun ja tietoisempiin valintoihin elämässä. Sitä harjoittamalla voi tulla tietoisemmaksi omasta kehostaan, ajatuksistaan ja tunteistaan. Keskittymällä oman kehon ja mielen signaaleihin voi sulkea turhan ulkoisen hälyn pois. Samalla oppii sen, miten hyvinvoinnissa kaikki liittyy kaikkeen. Jokaiseen joogatuntiin liittyvä hermoston ja kehon täydellinen rentoutus lisää mielenrauhaa ja tuo ajatuksiin kirkkautta. Henkisten ja fyysisten harjoitusten kautta jooga auttaa suhtautumaan hyväksyvämmin omaan itseen ja ympäröivään maailmaan.

Jooga kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäjänä

Voimme siis todeta joogan olevan yksi kokonaisvaltaisimmin ihmisen hyvinvointia tukevista harjoitusmuodoista. Sana jooga jo itsessään viittaa yhteyteen tai ykseyteen kuvastaen sitä, että kaikki olemuksemme ulottuvuudet tulevat aktivoiduksi joogatunnilla. Jos aika ei riitä huoltamaan kehoa ja mieltä erikseen, joogaharjoitus yhdistää ne eri tekijät, jotka auttavat pitämään yllä hyvää energiatasoa ja jaksamaan nykyelämän kiireissä sekä palautumaan rasituksesta. Tällainen kokonaisvaltainen hyvinvoinnin edistäminen on usein myös parasta sairauksien ehkäisyä. Harva liikuntamuoto tarjoaa yhtä monipuolisia hyötyjä terveydellemme kuin jooga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *