Joogaretriitti Intiassa

Vuosituhansia vanhan joogaperinteen katsotaan alkaneen Pohjois-Intiasta yli 5 000 vuotta sitten. Länsimaiden ensikosketus joogaan tapahtui kuitenkin vasta 1800-1900-lukujen vaihteessa, kun joogamestareita alkoi saapumaan Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin opettamaan. Nykyään joogasta on tullut todella suosittu laji ympäri maailmaa, ja monet lajille omistautuneet harrastajat haluavat syventyä joogan pariin päiviä ja jopa viikkoja kestävillä retriiteillä. Näitä retriittejä järjestetään totta kai useissa eri maissa, mutta missä olisikaan luontevampaa osallistua joogaretriitille kuin perinteen juurilla Intiassa.

Joogaretriitillä joogaa harjoittava henkilö vetäytyy hetkeksi pois tavallisesta arkielämästä, ja hiljentyy harjoittamaan joogaa tietyn ajanjakson ajaksi. Usein retriitti kestää muutamasta päivästä useampaan viikkoon. Tarkoituksena on syventyä joogaharjoitukseen ilman häiriötekijöitä, kuten työstressiä, kiirettä ja sosiaaliseen elämään liittyviä mahdollisia huolia tai vastuita. Retriitti voi tapahtua paikallisesti ja yksin, mutta usein myös joogaretriittikohteissa, jotka tarjoavat retriitin ajan erilaisia joogaan liittyviä aktiviteettejä ja ohjausta. Tauon ottaminen omasta arjesta viettämällä joogaretriittiä esimerkiksi ulkomailla voi auttaa harjoitukseen keskittymisessä ja arkihuolista irtautumisessa.

Mitä retriiteillä tehdään?

Kuten edellä mainittu, retriitin tarkoitus on auttaa syventymään ja hiljentymään oman joogaharjoituksen pariin. Monilla perinteisillä retriiteillä tavoite on hidastaa tahtia ja opiskella myös joogan henkistä puolta. Näillä retriiteillä harjoitellaan gurun tai mestarin opetusta seuraten eri asanoita, meditaatiota ja pranayama-harjoituksia. Retriitillä voidaan myös keskittyä pohtimaan oppilaan elämäntapoja ja tämän henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin liittyviä teemoja esimerkiksi ayuverda-opin sekä joogafilosofian kautta. Retriiteillä pääsee usein myös viettämään aikaa samanhenkisten ihmisten kanssa ja pitämään taukoa älylaitteista ja jatkuvasta online-tilasta.

Tässä artikkelissa esittelemme parhaita joogaretriittejä Intiassa. Länsimaalaisen joogin on hyvä huomioida, että Intiassa fyysinen joogasuoritus ja asanat ovat vain yksi osa joogaa, ja harjoittelu useimmilla retriiteillä, etenkin perinteisissä ashrameissa, painottuu meditaatioon, hengitys- ja puhdistumisharjoituksiin sekä henkisiin harjoituksiin, kuten mantroihin, joogafilosofiaan ja karmajoogaan. Karmajoogaan liittyy ihmisten auttaminen ja yhteisölle tehtävä palvelus tai työ. Monilla retriiteillä opiskelijat saattavatkin viettää osan päivästä auttaen retriittikohteen, kuten luostarin tai ashramin, ylläpidossa, esimerkiksi siivoamalla tai valmistamalla ruokaa.

Parhaat retriittikohteet Intiassa

Retriitti useiden maailmanuskontojen ja joogan alkukodissa Intiassa tarjoaa ainutlaatuisen joogakokemuksen. Kuuluisimpia retriittikohteita Intiassa ovat BKS Iyengarin koulu Punessa Länsi-Intiassa, Pattabhi Joisin joogakoulu Mysoressa Etelä-Intiassa sekä pan-Indian Sivananda Centre. Nämä koulut ovat klassikoita ja perinteisiä retriittikohteita ja ehdottomasti suosituksen arvoisia. Seuraavaksi esittelemme vähemmän tunnettuja, mutta loistavia retriittikohteita. Hyvän matkustuskokemuksen takaamiseksi länsimaalaisen matkaajan kannattaa muistaa, että Intia on valtava maa, josta löytyy suuri määrä eri kulttuureita ja elämäntapoja. Kannattaa siis matkustaa joogan hengessä avoimella mielellä!

Bihar School of Yoga, joka sijaitsee Mungerissa, painottaa erityisesti karmajoogaa opetuksessaan. Karmajooga on tärkeämmässä asemassa kuin esimerkiksi joogan fyysiset asanat, ja opiskelijat käyttävätkin osan ajastaan joogatuntien ulkopuolella esimerkiksi puutarhan hoitamiseen tai siivoamiseen. Muutenkin koulu painottaa askeettista elämäntyyliä, eikä tämä retriitti ole missään tapauksessa luksusloma viiden tähden hotellissa! Koululla noudettava ruokavalio on yksinkertainen, ja päivät alkavat kello neljältä aamulla. Bihar School of Yogassa opetetaan useita eri joogalajeja ja tekniikoita.

Retriitti Goalla, Lonavalassa tai Himalajalla

Goalla sijaitseva Purple Valley retriitti sopii niille joogeille, jotka eivät halua luopua kaikista mukavuuksista, kuten langattomasta netistä. Tämä retriitti sopii erityisesti fyysistä astangaa harjoittaville oppilaille, ja vaikka koulu onkin tunnettu rankoista joogatunneistaan, toivottaa se tervetulleiksi kaikki astangajoogasta kiinnostuneet, myös aloittelijat. Koulussa aamupäivät vietetään mysore-harjoittelun parissa, ja iltapäivisin voi esimerkiksi opiskella joogafilosofiaa. Retriitissä majoitutaan upeissa portugalilaistyylisissä taloissa, joita ympäröivät viihtyisät puutarhat. Retriitillä on mahdollista myös noudattaa ayurveda-ruokavaliota sekä konsultoida ayurveda-lääkäriä.

Niille, jotka haluavat valita laajasta tarjonnasta eri ohjelmia ja kursseja, saattaa paremmin sopia Kaivalyadhama Ashram. Tämä ashram sijaitsee Lonavalassa ja tarjoaa opiskelijoille joogakursseja, hyvinvointipaketteja ahsramin terveyskeskuksessa sekä myös mahdollisuuden opiskella joogaopettajaksi tai joogaterapeutiksi.

Myös Himalayan Iyengar Yoga Centre (HIYC) tarjoaa kursseja joogaopettajaksi tai joogaterapeuteiksi tahtoville. Talvisin tämä koulu sijaitsee meren rannalla Goalla, mutta kesäisin retriitille tai kursseille osallistuvat opiskelijat pääsevät huikeisiin vuoristomaisemiin Himalajalle, Dharamkotin kylään, jonka lähettyvillä myös Dalai Laman tiedetään asuvan.

Kokonaisvaltainen joogakokemus

Joogalle todella omistautuneille oppilaille voi suositella International Center for Yoga Education and Research -koulua, joka sijaitsee Puducherryssa. Tämä koulu opettaa joogaa kokonaisvaltaisesti keskittyen sen kaikkiin kahdeksaan elementtiin. Kokonaisvaltaisuus näkyy myös siinä, että oppilaiden odotetaan retriitin ja kurssien ajan noudattavan tiukkaa kasvisruokavaliota ja välttävän kontaktia koulun ulkopuoliseen maailmaan. Lisäksi alkoholin käyttö on kielletty. Koulun opetus on todella korkealuokkaista, ja koulussa voi jooga- ja pranayama-harjoitusten lisäksi opiskella jopa Yantra-tiedettä, joka käsittelee kosmokseen ja energiaan liittyviä moniulotteisia geometrisiä rakenteita.

Yhteenveto

Joogaretriitti Intiassa on hieno mahdollisuus irrottautua hetkeksi arjesta ja syventyä joogaharjoitukseen ilman häiriötekijöitä. Intia on joogan hengellinen koti, ja maa onkin täynnä erilaisia joogakouluja, jotka tarjoavat retriittejä, kursseja ja joogaopettajakoulutusta. Retriittejä järjestetään perinteisissä ashrameissa, joissa usein painottuu yksinkertainen ja nöyrä elämäntapa joogaharjoituksen rinnalla, mutta löytyypä niitä myös vaikka viiden tähden luksushotelleistakin. Kaikki löytävät varmasti sopivan koulun itselleen. Tässä artikkelissa esiteltiin joitakin tunnettuja ja laadukkaita joogaretriittejä, ja lisää vaihtoehtoja löytyy helposti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *