Jooga eri urheilulajien harjoittelun tukena

Jooga sisältää monia henkisiä ja fyysisiä harjoituksia. Lajista tietämättömät voivatkin luulla, että joogaajat vain meditoivat tai kiemurtelevat vaativissa asennoissa. Todellisuudessa se on paljon muutakin, ja se on erinomainen täydennyskeino melkein minkä tahansa urheilulajin harjoitteluohjelmaan. Parhaimmillaan jooga tarjoaa urheilijalle pehmeää lihashuoltoa, rentoutumista ja parantaa keskittymiskykyä. Vaativimmat joogalajit ovat puolestaan jo kunnon lihaskuntoharjoittelua. Paras lopputulos saadaan silloin, kun jooga on räätälöity harjoiteltavaan lajiin sopivaksi, jolloin voidaan siirtyä tavallisten joogaharjoitteiden ulkopuolelle.

Jooga on hyvin kokonaisvaltaista. Siinä on monta alalajia, ja eri haarat painottavat eri osa-alueita, mutta yleisesti joogalajit muodostuvat samoista elementeistä. Lajiin kannattaa tutustua hathajoogan kautta, joka sopii myös erinomaisesti lihashuolloksi. Sen liikkeet ovat dynaamisia ja kevyitä, joiden lisäksi tehdään paljon hengitys- ja meditaatioharjoituksia. Toinen tunnettu urheilijoiden käyttämä joogalaji on bikramjooga, joka on myös yksi hathajoogan alalaji. Siinä suoritetaan aina tietty liikesarja ja kaksi erilaista hengitysharjoitusta. Bikramjoogan hyödyistä on saanut apua esimerkiksi kuuluisa tennistähti Serena Williams.

Joogan henkiset ja fyysiset edut urheiluharjoitteluun

Huippu-urheilijan tarvitsemia psykologisia kykyjä miettiessä joogan tuomat edut nousevat paremmin esille. Sen henkisillä harjoituksilla pystytään maksimoimaan urheilijan keskittymiskyky sekä vahvistamaan urheilusuoritusten aikana tarvittavaa psyykkistä suorituskykyä. Sen avulla urheilija pystyy keskittymään paremmin juuri kilpailuhetkeen ja unohtamaan kaiken muun. Tutkimusten mukaan jopa yksi ainoa joogatunti viikoittain oli riittävä parantamaan siihen osallistuneiden stressinsietokykyä ja kohottamaan samalla mielialaa. Lajilla on tutkimusten kautta todettu olevan positiivinen vaikutus myös ADHD:ta sairastaviin nuoriin ja aikuisiin.

Joogatuntien aikana keskitytään erityisesti erilaisiin hengitysharjoituksiin, rentoutumiseen ja liikkeiden eli asanoiden tekemiseen. Joogaamiseen fyysiset ja hitaasti tehtävät liikeharjoitteet edistävät merkittävästi kehon liikkuvuutta, notkeutta, elävyyttä ja tasapainoa. Harjoittelun avulla voidaan lisäksi parantaa ryhtiä ja kehonhallintaa. Se myös vähentää lihaskipuja ja kroonisia kipuja. Ne ovat taitoja, joista on taatusti hyötyä minkä tahansa urheilulajin huipulla. Joogan avulla pystytään jopa ehkäisemään vammojen syntyä, jolla on suora vaikutus urheilijan uran pituuteen ja mahdolliseen menestykseen.

Joogan voi ottaa osaksi urheiluharjoittelua milloin vain

Huippu-urheilijoilta vaaditaan fyysisesti ja henkisesti paljon. Tällöin kehon ja mielen hallinnasta on paljon hyötyä. Yleisesti ottaen länsimaissa joogaamista on pidetty ainoastaan naisten lajina, mutta viimeisten vuosien aikana myös miehet ovat löytäneet sen tarjoamat hyödyt. Joogassa ei ole kyse monimutkaisista akrobaattisista liikkeistä, vaan ensimmäiset harjoitteet koostuvat hyvin helpoista ja kevyistä liikkeistä ja hengitysharjoitteista. Paras tapa aloittaa joogaaminen on ilmoittautua joogan alkeiskurssille, mutta mieluiten sellaisen joogalajin tunnille, joka sopii parhaiten urheilijan omaan lajiin.

Joogaamisen voi aloittaa kerran viikossa ja lisätä kertoja tarpeen sekä taitojen kehittyessä. Urheilijalle elintärkeää on löytää oikea yhteys oman lajin ja joogan välille, jolloin tarvittavaan joogamäärän vaikuttaa luonnollisesti myös oman urheilulajin treenimäärä. Ohjelman muodostamiseen kannattaa hakea apua joogaohjaajalta. Lajin harrastamisessa on hyvä pitää mielessä sen tavoitteet ja vaikutukset mieleen ja kehoon. Urheilijan ja ohjaajan kannattaa myös aktiivisesti tarkkailla, miten jooga vaikuttaa urheilusuorituksiin. Joillekin siitä voi olla enemmän hyötyä kuin toisille.

Oikean joogalajin valitseminen on elintärkeää

Oikean joogalajin valitseminen on yhtä tärkeää kuin lajiharjoittelu. Hathajooga on termi, jota käytetään kuvailemaan monia joogalajeja, kuten anusaraa, astanga vinyaraa (tai toiselta nimeltään voimajooga) ja iyengaria. Kaikki luetellut lajityypit ovat dynaamisia ja tehokkaita, joten ne sopivat erinomaisesti kuntoilu- ja urheiluharjoitteluun. Riippuen urheilijan omista tavoitteista ja persoonallisuudesta, jotkut joogalajit voivat olla parempia kuin toiset. Joillekin joogan tarjoamat henkiset etuudet ovat tärkeämpiä kuin sen fyysiset, kun taas toiset haluavat hyötyä kaikista lajin tarjoamista avuista.

Aikaisemmin mainittujen, fyysisten joogalajien lisäksi urheilijalle sopivat tyylit ovat esimerkiksi bikramjooga, jota kutsutaan myös nimellä kuuma jooga. Se perustuu 26 erilaiseen liikkeeseen ja niiden toistoon. ”Kuuma”-termi tulee siitä, että sitä harrastetaan yleensä kuumissa tiloissa rentouttamisen tehostamiseksi. Kripalu on lempeämpi joogamuoto, jossa keskitytään mielen ja kehon yhdistämiseen erilaisten meditaatioharjoitteiden kautta. Niin ikään kundaliinijooga sopii aloittelijoille, ja siinä yhdistyvät venyttely, hengitystekniikat ja meditaatio. Vinijoogaa harjoitellaan kaksin, ja oppilaita neuvotaan toimimaan siten, että liike yhdistetään hengitykseen ja tietoisuuteen.

Joogasta hyötyvät useiden lajien huiput

Joogasta saatujen positiivisten kokemusten takia se on otettu mukaan monien urheilulajien harjoitteluohjelmaan. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat jääkiekkoilijat, tennistähdet ja koripalloilijat. Se on tunnetusti ollut jo vuosia osa amerikkalaista jalkapalloa New York Giants -joukkueessa pelaavien harjoitusohjelmaa. Niin ikään koripallon superpelaajan LeBron Jamesin tiedetään turvautuneen joogaan kuntoutuessaan alaselkävammastaan vuonna 2009. Erikoisin joogaa harrastava joukkue on uusiseelantilainen rugbyjoukkue All Blacks, jotka etsivät siitä alun perin apua huonon kauden aikana. Joukkueen mukaan harjoitukset auttoivat erityisesti keskittymiskyvyssä ja tulevien otteluiden visualisoinnissa.

Yhteenveto

Joogan hyödyistä urheiluharjoitteluun ei voi kiistää. Urheilijan fyysisten ja henkisten ominaisuuksien parantamisen lisäksi jooga on erinomainen tapa rentoutua ja keskittyä hetkeksi omaan mieleen ja kehoon. Tästä hyötyvät etenkin kovasta suorituspaineesta kärsivät urheilijat, joille joogan hengitys- ja meditaatioharjoitukset tuovat paljon apua stressiin ja ahdistukseen. Yhä useampi huippu-urheilija vannoo joogan hyötyihin, jonka ansiosta se on otettu jo monen urheilulajin perusharjoitteluun mukaan. Tulevaisuudessa tulemme näkemään myös enemmän urheilujoogaan perehtyneitä joogaohjaajia, joilta saadaan juuri omaan lajiin räätälöity harjoitusohjelma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *