Mitä hot yoga on?

Hot yoga on suhteellisen uusi ilmiö sekä maailmalla että Suomessa. Sen kehitti Intiasta Kaliforniaan vuonna 1960 muuttanut herrasmies nimeltä Bikram Cloudhury, joka kaipasi kotimaansa kuumaa ja kosteaa ilmastoa niin paljon, että toi sen mukaan osaksi tätä koukuttavaa kokonaisuutta. Suomeen ensimmäisiä hot yoga -tunteja saapui vuonna 2004. Laji kuuluu suositun hatha-joogan kategoriaan, eli se koostuu perusliikkeistä (asanoista) ja hengitysharjoituksista. Hot yogan määrittää lämpö; tunneilla on oltava ihmisen ruumiinlämpöä korkeampi lämpötila, eli 38–40 astetta.

Hot Yogassa ovat kaikki ne hyödyt, mitä tavallisessa joogassa – ja enemmän! Jooga auttaa tutkitusti stressiin, ahdistuneisuuteen, masennukseen, aineenvaihduntaan sekä sen yleisterveelliset vaikutukset ehkäisevät monia sairauksia. Erityisesti länsimaisessa, kiireellisessä ja tavoiteorientoituneessa kulttuurissa rentoutuminen ja oman ajan ottaminen on tärkeää. Joogaa on moneen lähtöön, ja jotkut alalajit voivat olla hyvinkin vaativia ja teoreettisia; kuitenkin klassinen jooga korostaa rentoutumisen, hengittämisen ja sisäisen rauhan löytämisen merkitystä. Joogan kolme kulmakiveä ovat venyvyys, tasapaino ja voima.

Mikä tekee joogasta kuumassa huoneessa erikoista?

Ruumiinlämpöä korkeampi lämpötila mahdollistaa lihasten lämpiminä ja rentoina pysymisen koko harjoitusten ajan. Tämä suojaa vammoilta sekä edistää venytyksen tehoa. Hot yoga tunneilla myös hikoillaan, ja hikoilu on omiaan puhdistamaan kuona-aineita elimistöstä ja kiihdyttämään aineenvaihduntaa – edistäen siis myös ruoansulatusta ja painonhallintaa! Tunneille suositellaankin ottamaan mukaan kaksi pyyhettä; yksi, jolla voit pyyhkiä hikeä pois otsaltasi, ja toinen, jonka levität joogamatollesi harjoituksen ajaksi. Varaa mukaan myös runsaasti vettä – 1,5 litraa ei ole ollenkaan huono idea. Näin vältyt päänsäryltä!

Kuumaa joogaa on kahden tasoista. Perinteinen hot yoga -tunti koostuu rauhallisista asennonvaihdoista. Nämä tunnit sopivat aloittelijalle loistavasti, ja kuten edellä mainittua, lämmössä ovat jäykemmänkin aloittelijan lihakset vetreinä. Tunti sisältää yleensä 26 asentoa ja kaksi hengitysharjoitusta. Tunti loppuu yleensä “shavasanaan” eli lepoasentoon, jossa maataan rentona selällään. Vaikeampia asentoja ja pidempiä pitoja voi kokeilla Hot Vinyasa -tunneilla. Tällöin on hyvä olla valmiiksi kokemusta joogasta, tai muuten voi vahingoittaa itseään. Pidot voivat kestää jopa 5 minuuttia!

Keskity sisäiseen ääneen

Nadausandhana viittaa joogan sisältämään meditaatioon. Syvään hengittäminen rentouttaa ja hidastaa verenpainetta. Säännöllisesti harjoitettuna jooga siis alentaa riskiä sydän- ja verisuonitauteihin. On tutkittu, että esimerkiksi suomalaiset, jotka käyvät säännöllisesti saunassa, elävät huomattavasti pidempään. Tulokset viittaavat ensisijaisesti saunassa tapahtuvaan rentoutumiseen. Hot yoga on yhdistelmä lämpöä, venyttelyä ja positiivisia ajatuksia! Meditoidessasi opit tuntemaan itsesi paremmin ja seuraamaan kuin kärpäsenä katossa omia ajatuksiasi nähden kenties samat, negatiiviset ajatukset häiritsemässä ajatusvirtaa. Ne on tärkeää pysäyttää!

Joskus, tai useinkin, jooga mielletään pääasiassa naisten kevyeksi hömpötykseksi, jossa ollaan tekemisissä hengellisyyden kanssa. Harva tuleekaan ajatelleeksi, että joogassa kannatellaan omaa painoa. Se on siis samalla lihaskuntotreeniä jopa 100 kilon painoilla! Joogaa soveltuu siis loistavasti sekä miehille että naisille. Hot yogaa tosin ei suositella raskaana oleville naisille, sillä siinä tuupertumisen ja ylirasituksen riski on liian suuri. Joogassa vahvistuvat erityisesti elintärkeät keskivartalolihakset kuin itsestään. Jooga myös muovaa asanoillaan sinun ryhtiäsi. Kaikki tapahtuu kuin huomaamatta.

Miten varustautua tunnille?

Useimmat tykkäävät laittaa tunnille mahdollisimman vähän vaatetta, sillä tunneilla voi tulla hyvinkin kuuma. Joogassa yleensä suositaan mahdollisimman mukavia ja saumattomia, koruttomia vaatteita, ettei mitään jää ikävästi painamaan lattian ja ihon väliin. Esimerkiksi kaikki vetoketjuilla koristellut treenitrikoot kannattaa hylätä välittömästi! Joogatunnilla et tarvitse kenkiä tai edes sukkia. Mitä yksinkertaisempi ja kevyempi asusi on, sen paremmin viihdyt joogassa. Tuo tunnille myös oma matto, vuokraaminen kun maksaa yleensä muutaman euron ylimääräistä.

Niska- ja hartiakivut sekä -jumit ovat valitettavan yleinen kroonisen pääsäryn aiheuttaja. Tämä voi johtua liiasta ruututyöskentelystä tai vaikkapa huonolaatuisesta tyynystä, joka ei tue niskaa. Joogassa pääsee yleensä venyttelemään kaikkia lihaksia kokonaisvaltaisesti, eli jos kärsit usein päänsärystä, jooga voi olla pelastuksesi. Erityisesti hot yogassa lämpimät lihaksesi saavat tilaisuuden rentoutua. Niskan seudun jumit häiritsevät aivoihin kulkevaa verenkiertoa. Joogan avattua tukoksen, pystyt ajattelemaan kirkkaammin ja vapaammin! Lopulta tämä johtaa myös vähempiin särkylääkkeisiin, mikä on hyvin tervettä.

Chakrat

Chakra tarkoittaa intian kielellä pyörää. Joogassa sillä on kuitenkin erityinen merkitys. Chakroja on ympäri ihmiskehoa, ja ne ovat eräänlaisia energiakeskittymiä tai voimapyörteitä. Nämä yleensä seitsemän energiakeskittymää on tunnettu jo vuodesta 600 eaa. Kerrotaan, että niihin energia tulee, ja siellä se muuntuu. Jääkin meidän tehtäväksemme hallita tämä energia, ja sen voimme tehdä tietoisesti joogan voimalla, ajattelun kautta. Yksi seitsemästä chakrasta sijaitsee kehomme ulkopuolella, ja kuvastaa yhteyttämme suurempaan kokonaisuuteen. Jokaisella chakralla on omat elementtinsä ja tehtävänsä.

Tunnistatko stressin?

Stressi on tavallaan hauska juttu, kun sitä ajattelee syvällisemmin. Aikojen alusta ihmisen menestystä tähän päivään ovat monet evolutiiviset ominaisuudet edesauttaneet. Yksi niistä on “taistele ja pakene”-reaktio, jonka laukaisee mikä tahansa uhka. Reaktio on nopea ja saa ihmiskehon erittämään stressihormoneja, joka valmistaa kehon toimimaan täydellä teholla juurikin pakenemista tai taistelua varten. Nykypäivänä pääasiallinen uhkamme onkin kiire. Monilla on aina kiire, ja tähän liittyy myös jatkuva stressi. Stressiin auttaa vain tietoinen rentoutuminen – ja jooga tarjoaa tähän ylivoimaista apua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *