Vinkkejä rentoutumiseen

Oletko joskus perjantai-iltana kokenut olevasi täysin loppu? Väsyttää, mutta uni ei tule, kun mielessä pyörivät viikon tapahtumat ja tulevan viikon murheet. Hyvän elämän voisi ajatella koostuvan sopivasta määrästä työtä ja mielekkäästä vapaa-ajasta. Kun ihminen ylikuormittuu vaikkapa liian työnteon tai stressaavan yksityiselämän seurauksena, voi rentoutuminen olla vaikeaa. Rentoutuminen ei tapahdu käskemällä, vaan sitäkin on harjoiteltava. Onneksi siihen on monia hyviä keinoja, joista tässä esitellään muutamia. Yksi tapa sopii yhdelle ja toinen toiselle.

Monet ovat löytäneet joogasta hyvän tavan rentoutua. Yin on joogalaji, jonka pitkät ja rauhalliset asanat hellivät kehoa ja mieltä. Yin-harjoituksen tekeminen ennen nukkumaanmenoa on hyvä rutiini, jonka avulla voi saavuttaa syvemmän unen. Joogan lisäksi on kuitenkin myös paljon muita keinoja rauhoittumiseen. Seuraavaksi saat lukea muutamia vinkkejä. Tärkeintä on miettiä, mikä olisi juuri sinulle paras tapa. Toivottavasti voit poimia arkeesi vaikkapa muutaman erilaisen vinkin ja saavuttaa niiden avulla stressittömämmän olotilan.

Liikkuminen luonnossa

Liikunta auttaa alentamaan stressiä ja rentoutumaan. Tiukka kuntosalitreeni ei kuitenkaan ole aina paras ratkaisu keholle, joka kaipaa rauhoittumista. Sen sijaan liikkuminen luonnossa on tutkitusti tehokas keino alentaa stressiä. Kävely metsässä onkin kuntosalia parempi keino yhdistää liikunta ja rentoutuminen. Metsäluonto aktivoi kaikkia aisteja. Korvia hellivät metsän äänet: linnunlaulu, tuulen suhina puissa ja puron solina. Jos työssä joutuu tuijottamaan näyttöpäätettä, saavat silmät kaipaamaansa vaihtelua katsellessaan metsäistä maisemaa, ja metsän raikas tuoksu aktivoi hajuaistia.

Luonnon vaikutuksia ihmiskehoon ja -mieleen on tutkittu paljon. Tutkimusten mukaan jo 15 minuutin oleskelu luonnossa alentaa verenpainetta. Vaikutuksen voi huomata metsälenkillä, mutta myös oleskelu puistossa tuottaa saman vaikutuksen. Luonnossa on helpompi unohtaa stressaavat ajatukset, ja siellä liikkuminen kaikkina vuodenaikoina tuo elämyksiä arkeen. Jo lyhytkin kävely metsässä tuottaa positiivisia vaikutuksia, mutta luonnossa vietettyä aikaa kannattaa venyttää pidemmäksikin. Metsässä teltassa nukuttu yö on rentouttava elämys. Uni tulee raittiissa ilmassa paremmin, ja aamulla on ihanaa herätä metsän ääniin.

Mindfullness

Nykyään puhutaan paljon mindfullnessista, ja joissakin kouluissa mindfullnessia opetetaan jopa koululaisille. Mindfullnessilla tarkoitetaan tietoisuustaitoja ja niiden harjoittamista. Ihmismieli seikkailee yleensä kaikkialla muualla kuin tässä hetkessä. Tietoisuustaitojen avulla mieltä voi kohdentaa enemmän tähän hetkeen. Rentoutumisessa oleellista on mielen rauhoittaminen ja oman olotilan läsnäoleva hyväksyminen. Stressi, uniongelmat ja murheet kietoutuvat usein vahvasti toisiinsa. Kun ihminen murehtii sekä mennyttä että tulevaa, on vaikeaa löytää hyvä olotila. Mindfullnessin avulla voi tietoisesti harjoitella olemaan vain tässä hetkessä.

Kuten lihakset kehittyvät kuntosalilla harjoiteltaessa, myös mieli kehittyy, kun sitä harjoitetaan säännöllisesti. Tyypillisessä mindfullness-harjoituksessa käydään läpi kehon tuntemuksia alkaen jalkateristä ja käyden läpi kaikki ruumiinosat. Harjoituksen voi tehdä maaten tai istuen. Tarkoituksena on vain tarkkailla ja havainnoida omaa kehoa. Harjoituksen aikana mieleen tulee varmasti kaikenlaisia asioita, mutta oleellista on tunnistaa mieleen tulevat asiat ja antaa niiden jatkaa matkaansa. Vähitellen harjoittelemalla mieli alkaa tyyntyä, ja jo muutaman harjoituksen tekemisellä voi olla stressiä helpottavia ja rentouttavia vaikutuksia.

Meditaatiosovellukset

Digitaalisuuden sanotaan helpottavan elämää, mutta samalla monet käytössämme olevat sovellukset ja sosiaalisen median alustat vievät yhä enemmän ja enemmän aikaamme. Päivässä ei ole usein paljonkaan rauhallisia hetkiä, kun aina jokin sovellus piippaa tai vaatii muuten huomiota. Sovellusten maailmaan on myös hyvin helppo uppoutua, ja pian huomaakin viettäneensä puhelimen tai tabletin kanssa aivan liian kauan aikaa. Ruutuajan vähentäminen ei siis koskekaan vain lapsia, vaan aikuistenkin olisi hyvä miettiä, miten paljon aikaa puhelimen kanssa kuluu.

Puhelimeen kannattaakin ladata taas yksi uusi sovellus; nimittäin sovellus, joka kertoo, miten paljon käytät puhelinta päivittäin. Sovellus voi auttaa tajuamaan ajan määrän, jonka puhelin päivästä vie. Pari tuntia ennen nukkumaanmenoa olisi hyvä olla pois ruudun äärestä ja jättää puhelin vaikkapa toisen huoneeseen. Ruudusta tuleva valo aktivoi aivoja ja voi vaikeuttaa nukahtamista. Digitaalinen maailma tarjoaa kuitenkin myös ratkaisuja rentoutumiseen. Tarjolla on lukuisia meditaatiosovelluksia, joiden harjoituksia on helppo kuunnella vaikkapa bussissa.

Avantouinti

Jos kotikaupungistasi löytyy paikka, jossa voi harrastaa avantouintia, kannattaa sitä ehdottomasti kokeilla. Kylmään veteen meneminen voi tuntua kauhistuttavalta, mutta uimisen jälkeinen euforinen olotila on kokemisen arvoinen. Avantouinti parantaa verenkiertoa ja esimerkiksi kiputiloista kärsivät reumaatikot ovat kertoneet saaneensa avantouinnista apua kipuihin. Avantouintiin voi yhdistää saunomisen, mutta saunan jälkeen on hyvä jäähdytellä hetki, jotta lämpötilaero saunan ja hyisen avannon välillä ei ole keholle liian kova koettelemus. Parhaimmillaan avantouinti on myös mukava sosiaalinen harrastus.

Varaa aikaa rentoutumiseen

Kiireisessä elämässä on tärkeää varata aikaa myös rentoutumiseen. Usein rauhoittuminen tapahtuu helposti vaikkapa rauhallista koti-iltaa viettämällä. Mutta jos stressi on pitkittynyt, kannattaa miettiä, mitkä tavat ovat itselle parhaita rentoutumiskeinoja ja kokeilla niitä aktiivisesti. Tässä on esitelty muutamia keinoja luonnossa liikkumisesta digitaalisiin apuvälineisiin. Luonnossa liikkuminen on tutkitusti rauhoittavaa. Mindfullness-tekniikoita voi harjoittaa missä vain rauhallisessa paikassa, jopa työpäivän lomassa. Digitaalisia meditaatiosovelluksia on runsaasti tarjolla, joten niistä varmasti löytää itselle sopivan. Tärkeintä on etsiä itselle toimivin tapa rentoutua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *