10 tapaa harjoittaa joogaa

Tervetuloa jooga-aiheiselle sivustollemme! Perusjoogasta on vuosituhansien aikana kehittynyt paljon erilaisia muunnelmia. Nykyaika on vielä lisännyt mahdollisuuksia erilaistumiseen. Nykyään voi harrastaa ilmajoogaa, flow-joogaa, naurujoogaa, äijäjoogaa, äiti & vauva -joogaa ja tiibetiläistä energiajoogaa. Vaihtoehtoja alkaa olla niin paljon, että aloittelija kokee valinnanvaikeutta.

Kaikille joogan eri muodoille on yhteistä se, että harjoituksilla pyritään sekä fyysisen että henkisen tilan parantamiseen. Fyysisellä puolella jooga lisää kehonhallintaa, notkeutta ja suorituskykyä. Jooga parantaa hengitystä ja stimuloi sisäelimiä. Henkisellä puolella jooga parantaa keskittymiskykyä, lisää kärsivällisyyttä ja auttaa masennukseen. Jooga myös lisää luovuutta ja ajattelun selkeyttä. Se vähentää stressihormonien eli kortisolin ja adrenaliinin määrää. Liian korkea kortisolin taso yhdistetään tutkimuksissa masennukseen, osteoporoosiin, korkeaan verenpaineeseen ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin. Jooga vahvistaa luita ja auttaa siten ehkäisemään osteoporoosia.

Olemme keränneet tähän sivustoon tietoa eri joogalajeista. Eri joogatyylejä on kymmeniä, ellei satoja. Kerromme hathajoogasta, modernista joogasta ja hot joogasta. Hathajooga on rauhallista perusjoogaa. Hathajooga on Suomessa yleisimmin harjoitettua joogaa ja sopii aloittelijalle. Jooga ylläpitää ikääntyvien ihmisten toimintakykyä, sillä se pitää nivelet ja selkärangan liikkuvina, ja kehittää tasapainoa ja kehonhallintaa.

Asanaharjoitukset ovat vain osa joogaa. Niiden ohella joogaan kuuluu meditaatio- ja hengitysharjoituksia. Kerromme myös meditaatiosta ja mantroista. Lisäksi annamme ideoita liittyen joogaan, kuten miten sitä voi hyödyntää muiden urheilulajien lisäharjoituksena. Esittelemme, mitä vaihtoehtoja joogalle on, jos se ei jostain syystä sovellu. Lopuksi kerromme, kuinka ryhtyä joogaopettajaksi, ja mitä on odotettavissa matkaohjelmalta joogaretriittiin Intiassa osallistuessa. Eri aihealueet löytyvät oheisesta valikosta omina osioinaan. Mikäli haluat kysyä jotain, yhteystietomme löytyvät sivuilta.

Yleisimmät joogalajit – hathajooga, moderni jooga ja hot jooga

Moderni jooga syntyi 1800-luvun puolivälin jälkeen ja muovautui intialaisen ja länsimaisen kulttuurin vuorovaikutuksessa. Moderniin joogaan kuuluu asentoharjoituksia ja meditaatiota. Modernin joogan harjoittaminen on kehollista terapiaa ja rentoutumista. Modernissa joogassa laji on tuotu jumppasaleihin, ja toisin kuin muinaisessa joogassa, joogaajat ovat suurimmaksi osaksi naisia. Kaikkein yleisin harjoitettu jooga on hathajooga. Se on yleensä rauhallista, lempeää joogaa. Hathajoogaa voi kuitenkin olla monenlaista, ja niiden välillä voi olla isoja eroja. Sen takia hathajoogaan lisätään usein jokin toinen sana kertomaan, minkälaisesta hathajoogasta on kyse, kuten dynaaminen hathajooga tai lempeä hathajooga. Legendaarinen ja paljon kopioitu Hot jooga / Bikram Yoga / lämpöjooga on joogaa lämmitetyssä huoneessa. Se syntyi, kun joogaopettaja Bikram Choudhury perusti vuonna 1974 Yoga College of Indian Los Angelesiin. Koska Kaliforniassa usein on paljon kylmempi kuin Kalkutassa, alkoi Bikram lämmittää joogahuonetta.

Meditaatio ja mantrat

Meditaatio on tärkeä osa perinteistä joogaharjoitusta. Se on suosittu keino stressinhallintaan, mutta todellinen trans­sendenssin kokemus vaikuttaa paljon syvällisemmin kuin pelkkä rentoutuminen. Meditaation tarkoitus on hiljentää mieli, päästää irti turhasta, virkistää kehoa, ladata akkuja ja poistaa stressiä. Se on vetäytymistä hetkeksi pois arjesta ja kehon ja mielen hoitamista. Meditaatio lataa sekä kehon että mielen uudella energialla ja tuo väriä elämään. Meditaatiotunnilla ohjaaja antaa yhden tai useamman mantravaihtoehdon, joita käytetään työkaluina mielen rauhoittamiseen ja kehon maadoittamiseen. On olemassa erilaisia meditaatiotyyppejä. Useimmat meditaatiotekniikat ovat jonkin verran samanlaisia ja niitä voidaan mukauttaa omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan. Kaikki mitä tarvitset, on avoin mieli ja hiljainen tila. Meditaatiota voidaan harjoittaa klassisessa istuma-asennossa jalat ristissä lattialla, tai tuolissa istuen, seisoessa tai kävellessä.

Jooga urheilulajien täydentävänä harjoitteena

Joogan lisäksi on monia muitakin lajeja rentoutumiseen. On rentoutumis-, keskittymis- ja visualisaatioharjoituksia, sekä erilaisia venyttelyharjoituksia. Jos jooga ei sovi sinulle, niin löydät varmasti rentoutumista ja stressinpoistoa varten jonkin vaihtoehdon. Joogaa käytetään myös täydentävänä harjoitteena eri urheilulajien yhteydessä. Jooga voi olla urheilijalle pehmeää lihashuoltoa ja mielen hallintaa. Lihashuoltoon sopii erityisesti hathajooga. Liikkeet ovat kevyitä ja alkeiden jälkeen dynaamisia. Lisäksi tehdään hengitys- ja meditaatioharjoituksia.

Bikramjoogassa suoritetaan aina tietty liikesarja ja kaksi erilaista hengitysharjoitusta. Jooga lisää kehon liikkuvuutta, elävyyttä ja notkeutta, parantaa ryhtiä ja kehonhallintaa, sekä vähentää lihasjännityksiä ja kroonisia kipuja. Sen avulla voidaan ehkäistä vammoja. Vammojen välttäminen tarkoittaa tavallisesti pidempää urheilu-uraa. Joogaharjoituksiin sisältyy sekä aktiivista että passiivista venyttelyä. Niiden yhdistelmä ennaltaehkäisee urheiluvammoja. Urheilu voi johtaa kireisiin lihaksiin, jolloin liikkuvuus vähenee ja loukkaantumisen riski kasvaa.

Joogaopettakoulutus ja joogaretriitit Intiassa

Edistyneempi joogaaja voi innostua lajista niin paljon, että haluaa alkaa itse vetää tunteja. Joogaopettajaksi voi valmistua eri paikoissa. Koulutuksessa olevan tulee sitoutua omaan harjoitukseen koko koulutuksen ajaksi ja osallistua joogatunneille. Harjoituskerrat merkitään kaavakkeeseen, joka palautetaan ennen loppuretriittiä. Joogaretriittejä järjestetään Intiassa ihmisille, jotka haluavat virkistäytymistä fyysisesti, henkisesti, hengellisesti ja emotionaalisesti. Joogaretriitit Intiassa yhdistävät ohjattua joogaharjoittelua, meditaatiota, keskusteluja, hierontaa, virkistäviä kävelyjä ja paikallisten nähtävyyksien katselua, sekä omaa vapaa-aikaa rauhallisessa ashramissa. Ohjelma sisältää esimerkiksi kaksi joogatuntia ja meditaatiota päivässä, sekä päivittäisen filosofian tunnin. Lisäksi ohjelmaan sisältyy yleensä kaksi hierontaa kahden viikon aikana. Osallistujalla on myös mahdollisuus kehon sisäisen puhdistuksen harjoituksiin. Retriitissä vietetään yksinkertaista, rauhallista ja mukavaa elämää luonnon läheisyydessä. Joogaretriitteihin otetaan vain pieniä ryhmiä kerralla, joten paikkoja on rajoitetusti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *